+386 3 42 67 137

pon - pet od 8:00 do 14:00

Skupaj: 0,00 € Artikli: 0 Na blagajno

V Zlatarni Celje že od leta 1930 izdelujemo zlitine za potrebe zobne protetike

Zlatarna Celje d.d. je pod okriljem blagovne znamke AURODENT dolgoletni proizvajalec plemenitih dentalnih zlitin. 


Proizvodnja celotnega asortimana dentalnih zlitin poteka v skladu z Direktivo medicinskih pripomočkov 93/42 ECC. Skladno z navedeno direktivo so dentalne zlitine razvrščene kot medicinski pripomoček razreda IIa - s srednjo stopnjo tveganja za organizem. Usklajenost zlitin z navedeno direktivo jamčimo z deklaracijo CE znaka. Vse dentalne zlitine so vpisane v Register medicinskih pripomočkov pri Javni agenciji RS za zdravila in medicinske pripomočke.


Posebno skrb v podjetju namenjamo preverjanju ustreznosti na področju biokompatibilnosti in feromagnetnosti. Tem kriterijem tako ustrezajo vse družine proizvodov, ki so zlate zlitine za krone in mostičke, zlato paladijeve zlitine za fasetiranje z umetnimi masami, zlato platinske zlitine za krone in mostičke ter dentalne zlitine z nizko vsebnostjo plemenitih kovin.


V podjetju s kontrolirano proizvodnjo, certificiranimi izdelki pooblaščenih, tako domačih kot tujih institucij, ter nenehnimi vlaganji v razvoj, zagotavljamo optimalne, predvsem zdravju prijazne izdelke.


Poleg lastnega proizvodnega programa, program dopolnjuje široka ponudba potrošnih materialov in orodij za potrebe stomatologov in zobnih tehnikov.


Dentalne zlitine glede na namen uporabe

Za nadomestilo zob so uporabne vse livne kompatibilne in biokompatibilne zlitine, ki jih glede na namen uporabe delimo v dve vrsti:
- dentalne zlitine za porcelansko tehniko in
- dentalne zlitine za fasetiranje z akrilati.

Lastnosti čistih kovin nam ne zagotavljajo potrebnih mehanskih lastnosti za potrebe protetičnih nadomestkov v stomatološki praksi, zato je potrebno pripraviti zlitine, ki jih legiramo z legirnimi elementi in tako izboljšamo te parametre (trdoto, natezno trdnost, livnost ipd). S tem zagotovimo izdelavo najkvalitetnejših in izjemno preciznih konstrukcij za izdelavo nadomestnih zob. Ob tem pa skrbimo, da ne poslabšamo biokompatibilnih lastnosti materialov. Vemo namreč, da zlato spada v skupino zdravju prijaznih (biokompatibilnih) kovin, saj tudi izločanje zlatih ionov izjemno dobro vpliva na organizem.

Plemenite dentalne zlitine (zlato –platinske zlitine) za porcelansko tehniko vsebujejo v različnih kombinacijah: 77 - 86 m.% Au, do 10 m.% Pd, 10 – 20 m.% Pt, do 1,6 m.% Ag, do 1,8 m.% Zn. To vrsto zlitin najdete pod naslednjimi komercialnimi imeni predstavljajo zlitine, ki jih najdete s naslednjimi komercialnimi imeni Aurokeram 1, Aurokeram 2, Auroker Ti, Bioker. Poleg prej omenjenih zlitin pa se za porcelansko tehniko uporabljajo tudi neplemenite-bazne zlitine na osnovi kobalt-kroma in nikelj-kroma. Teh drugih zlitin v naši proizvodnji ne izdelujemo, saj je znanstveno dokazano, da je nikelj element, ki velikokrat izzove alergične reakcije. 

Dentalne zlitine za fasetiranje z akrilati lahko razvrstimo v štiri skupine: zlate, zlato-platinske, zlato-paladijeve in srebrno-paladijeve. Njihova komercialna imena so: Auropal S, Auropal SE, Midor S, Midor SE, Dentor S, Dentor N, Dentor BIO, Aurodent BIO, Aurodent 22, Aurodent 20, Aurodent 18. 


Razlogi za odločitev za nakup dentalnih zlitin v Zlatarni Celje:

  1. Stalen nadzor nad kvaliteto proizvodov.
  2. Sledljivost (šaržne številke) izdelkov s certifikati, ki so priloženi ob nakupu zlitine in so dokazilo, garancija stomatologu in pacientu o vgrajeni zlitini v protetični nadomestek.
  3. Stalne zaloge dentalnih zlitin,
  4. Nudimo vam brezplačne nasvete, izobraževanja, predavanja,
  5. Kvaliteta, servis, ažurnost in tradicija so prednosti našega podjetja.
  6. 24-urna oskrba z dentalnimi zlitinami,
  7. Mednarodno certificirane dentalne zlitine (NEMKO),
  8. Strokovno svetovanje.
  9. Konkurenčne cene glede na borzne cene plemenitih kovin.
  10. Pozabiti ne smemo tudi, da različnih zlitin ne smemo mešati med seboj (pri ulivanju) in da imajo naše zlitine dolgoletno tradicijo. 

© Zlatarna Celje 2013 - 2023 

Pogoji uporabe |  Pravilnik o varovanju zasebnosti |  Piškotki